Haarwerken en pruiken

Pruiken voor amusement

Het dragen van pruiken komt in alle tijden voor. In de achttiende eeuw droegen mannen van goede komaf hoog en wit haarwerk als teken van welzijn. Tegenwoordig houden de welgestelden in ons land het bij hun eigen haardos of in ieder geval een pruik die daarop lijkt. In de entertainmentwereld daarentegen gaat het de theaterartiesten en ook televisiemakers juist om de creaties van de haarmeesters. Pruiken helpen acteurs om de transformeren tot het personage dat ze vertolken. In menig theaterstuk lopen er meer spelers op het toneel met een pruik op hun hoofd dan met hun haar! Vooral een exemplaar die afwijkt van het eigen model en de natuurlijke haarkleur tovert een heel ander gezicht tevoorschijn. In combinatie met de juiste maquillage en kleding schept het een bijna onherkenbaar beeld. 


Een rode neus, flapschoenen en ...

Clowns zijn een van de bekendste en vrolijkste entertainers die vaak een pruik dragen. Voor deze lachebekken geldt: hoe gekker, hoe beter. Aan de creatie zitten weinig eisen vast, behalve dat het bij een clown moet passen. Hierbij kunt u denken aan een grote bos met knalrode krullen of een coupe met felblauw haar in grote staarten. Pruiken helpen de clowns om hun werken uit te voeren omdat ze voor een herkenbaarheid zorgen. De kinderen weten direct dat ze naar een clown kijken. Maar het zit hem lang niet alleen in de pruiken. De rest van het uiterlijk moet net zo aansluiten bij de entertainers als het haarwerk. Naast de gebruikelijke make-up grijpen ze graag terug naar schmink. Slechts in heel enkele gevallen laat de clown de pruik links liggen. Hierbij denkt u bijvoorbeeld aan de contactclown die langs gaat bij bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking of dementie om een lach of juist een ontroerende traan op hun gezicht te brengen. In zo´n geval heeft de clown een andere taak op zich.


De magie van pruiken in het theater

Bijvoorbeeld musicalacteurs wisselen soms binnen enkele seconde van complete outfit. De pruik maakt zo´n groot deel uit van het totaalplaatje dat deze vaak net als de kleding wisselt. Bij dames met lange haren zit er een heel systeem achter het aanbrengen van de haarwerken. Eerst krijgt ze allemaal kleine knotjes of haar hoofd zodat haar eigen haar zorgvuldig is opgeborgen. Vervolgens gaat daar een panty overheen om de boel strak te trekken. Pas daarna mag de pruik die de acteur tijdens de voorstelling zal dragen op het hoofd. Tijdens een haastverkleding hoeft het haarwerk dan alleen nog maar plaats te maken voor een ander exemplaar. Vroeg u zich altijd al af waar de microfoon van de acteur zich toch bevindt? Die loopt gewoon over het hoofd en onder de pruik door!

Dankzij de vermaaksindustrie zoals het theater hebben pruiken een ontwikkeling meegemaakt waardoor pruiken of haarwerken voor serieuze doeleinden kunnen worden ingezet zoals bij overmatig haarverlies. KIjk voor een specialist in pruiken op Dohmen Hair.


Delen